Taiwan: nog onontdekte parel in Azië - Leeslicht
Op Leeslicht.com vind je gezellige voeding voor de geest. Verhalen, lang en kort, fictief en non-fictief. Reisreportages en -foto's en illustraties.
verhalen, illustraties, lezen, fictie, essay, reisverhalen
270
post-template-default,single,single-post,postid-270,single-format-standard,bridge-core-3.1.6,sfsi_actvite_theme_default,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-920

Taiwan: nog onontdekte parel in Azië

‘Made in Taiwan’. Zo staat het kleine eiland Republiek China, oftewel Taiwan, bij ons vooral bekend. Dat het ook een absolute aanrader is als reisbestemming weten veel mensen dan weer niet. Taiwan biedt echter voor ieder wat wils.

Dit artikel schreef ik voor Reisbijbel.nl. Lees het hele artikel op www.reisbijbel.nl

Taiwan is net iets kleiner dan Nederland en ligt voor de kust China, ter hoogte van Hong Kong. Het is onder invloed geweest van China en Japan. In 1949 vluchtten de Chinese nationalisten onder leiding van Chiang Kai-Shek naar het eiland, nadat zij de burgeroorlog van de communisten verloren. De originele bewoners waren echter, misschien verrassend, aboriginals. Of het een land is valt te betwisten, ook Nederland erkent het niet en technisch gezien bezoek je dus China. Hoe dan ook, je krijgt er wel een mooie eigen stempel in je paspoort.

Tempel in Taipei


Taipei

Beste van twee werelden

Door de Japanse en Chinese overheersing kent het eiland invloeden van beiden. De mensen lijken een wereldser houding te hebben dan de Chinezen, maar het land kent wel de mystiek van de buren. Straten worden verlicht door rijen neonreclame, tieners lopen met de hipste kapsels en de metro is nieuw en glanzend, waarin je de andere buur Japan kan herkennen. De keuken representeert het beste van beide werelden. Meng dat met de trendy theebarretjes die iedere straathoek opsieren en de vriendelijkheid van de mensen, en je komt een heel eind. Taiwanezen zijn open en behulpzaam, ondanks dat er weinig Engels wordt gesproken.

Woeste bergkloven tot neonverlichte straten

Tainan by night


Taroko Gorge


Streetfood

Hoogtepunten van het land zijn de Taroko Gorge, dat zich goed leent voor bijvoorbeeld hiken, de dichte cederbossen van Alishan en het turkooizen water van Sun Moon Lake. Aan de kust in het noorden vind je bijzondere rotsformaties bij Yehliu en Keelung, en iets verder oostwaarts de pittoreske, maar toeristische, plaatsjes Jiufen en Pingxi. Het eiland kent een aantal nationale parken in dit gebied die ook de moeite waard zijn. Wie Taiwan bezoekt doet er trouwens verstandig aan ook een paraplu in te pakken; het regent er drie keer meer dan in Nederland. Temperaturen liggen gemiddeld wel hoger en de bossen bestaan daardoor uit tropisch regenwoud en bamboe.

Hoofdstad Taipei bruist. De stad telt ruim 2,6 miljoen inwoners en is gemakkelijk met de goed werkende metro te verkennen. Het straatbeeld is levendig met veel barretjes, winkels, restaurants en de vele night markets die de stad telt. De stad komt pas echt tot leven wanneer de neon aan gaat en deze avondmarkten beginnen. Hier kun je voor een paar euro je helemaal rond eten aan alle lekkere hapjes en maaltijden die de Taiwanese keuken rijk is. Beroemd zijn de dumplings en steamed buns. Taipei 101 is met zijn 508 meter de een na hoogste toren ter wereld. Vanaf de hoogste verdieping kun je het neongeweld van beneden goed in je opnemen.

Omdat het land klein is kun je het goed bereizen in zo’n drie weken. Dat gaat het beste per trein: het netwerk is erg goed en prijzen zijn vriendelijk. Taiwan is in tweeën verdeeld door bergen die moeilijk te bereizen zijn. Vrijwel alle wegen en spoorwegen lopen dus over de buitenste ring van het eiland, waar ook verreweg de meeste mensen wonen. Taiwan kent 23 miljoen inwoners en is daarmee een van de dichtstbevolkte landen ter wereld.

Onontdekt door westerse toeristen

Nightmarket in Taipei

Taiwan wordt vooral door Aziatische toeristen bezocht. Verreweg de meeste toeristen zijn, ondanks de onderlinge vete, Chinezen. Tot de jaren ‘90 waren dat de Japanners. Westerse toeristen zie je weinig. Er bestaat, tot nog toe, zelfs geen Nederlandstalige reisgids van Taiwan. Desondanks hebben we wel een historische band: de VOC stichtte hier een handelspost, Fort Zeelandia. Dit was de eerste stad van Taiwan en heet nu Tainan. Hoewel de meeste Nederlandse roots verdwenen zijn is Tainan een sfeervolle stad met veel kleurrijke oude tempels.

Taiwan is een onontdekte parel in, zoals ‘s lands eigen slogan luidt, ‘het hart van Azië’. Het is een goed georganiseerd land dat makkelijk te bereizen is. Hoewel er over het algemeen weinig Engels wordt gesproken, staat alles goed aangegeven en kun je gemakkelijk je weg vinden. En anders is er altijd wel een local die je wil helpen. De natuur is mooi, het eten is geweldig, de steden zijn levendig, hoewel Taiwan haar Aziatische mystiek niet heeft verloren. En het is een betaalbaar land. Taiwan is daardoor voor veel verschillende typen reizigers een aantrekkelijke bestemming!

Dit artikel schreef ik voor Reisbijbel.nl. Lees het hele artikel op www.reisbijbel.nl