31 jul Ontdek de gastvrijheid van Iran
“Iran? Hoe kom je daar nou bij?” En: “Is dat eigenlijk wel veilig?” Het zijn twee van de meest gehoorde vragen voor reizigers die voormalig Perzië als reisbestemming hebben. Er heerst over het algemeen een beeld van schreeuwende moslimterroristen met lange baarden in wijde gewaden en vrouwen die van top tot teen in het zwart bedekt rondlopen. Niets is minder waar. Want Iraniërs zijn ontzettend open en vriendelijke mensen, er is veel te zien in het land en je reist er ook nog gemakkelijk doorheen.
“Where are you from? What do you think of Iran?” Het zijn vragen die je constant krijgt wanneer je op straat wordt aangesproken. Dat de wereld niet een al te rooskleurig beeld heeft van Iran weet de bevolking namelijk ook wel, en dat vinden ze niet leuk. Dat je het land bezoekt wordt dan ook met enthousiasme toegejuicht en op je reis door het land zal je merken dat je om de haverklap wordt aangesproken door nieuwsgierige Iraniërs.
Een gift van God
Niet alleen zijn ze benieuwd naar wat je van hun land vindt, ze willen je ook op alle mogelijke manieren helpen. Heb je een bus of taxi nodig? Zij helpen je de juiste te vinden. Tegelijkertijd krijg je ook de vraag of je thee komt drinken/blijft eten/bij hen logeert, want de Iraniërs willen er koste wat kost voor zorgen dat jij geholpen wordt en het je aan niets ontbreekt. Wees vooral niet bang dat er een tegenprestatie van je wordt verwacht, want de uitnodigen zijn oprecht en kun je gerust aannemen. Een gast is in hun ogen namelijk ‘een gift van God’, en moet als zodanig behandeld worden. Ben je op zoek naar ontmoetingen met de bevolking, dan hoef je in Iran niet veel moeite te doen. Je zult op je reis ongetwijfeld meerdere malen bij mensen thuis komen.
Deze open en vriendelijke houding resulteert in een gemoedelijke sfeer. Niks schreeuwende moslims met lange baarden, Iraniërs zijn kalm en bedachtzaam en dringen zich zeker niet op. De mensen lopen er, zeker in hoofdstad Teheran, hip gekleed bij, mannen hebben geen lange baarden (hoewel ook de hipsterbaard hier een hype blijkt) en vrouwen dragen bij lange na niet allemaal een zwarte chador. In Teheran zie je meer haar dan hoofddoek en lopen stelletjes hand in hand over straat. En onveilig zal je je vrijwel nergens voelen, ook ’s avonds niet.
Vrouwen en mannen
Maar hoe zit het dan voor vrouwen? Het klopt dat er een overduidelijke ongelijkheid is tussen mannen en vrouwen, die je ook als toerist zult merken. Mannen spreken een vrouw niet zomaar aan en andersom. Geldzaken worden door mannen geregeld en theehuizen zijn dikwijls alleen voor mannen. Een hoofddoek is verplicht voor vrouwen, en dat geldt ook voor vrouwelijke toeristen. Ook volledige lichaamsbedekking is verplicht, hoewel dit zeker geen zwart hoeft te zijn en je ook niet in een chador hoeft te lopen. Ook mannen lopen altijd in lange broeken, een t-shirt wordt inmiddels wel geaccepteerd. Wil je zwemmen, dan kan dat voor mannen en vrouwen, hoewel de laatste wordt geacht dat te doen in driedelig lang inclusief hoofddoek. Dat weerhoudt vrouwen er niet van om toch het water in te plonzen op een warme, zonnige zomerdag. Iraniërs trekken er in de weekenden (dat overigens valt op vrijdag!) op uit en volkssport nummer één is dan ook, jawel, kamperen!
Dat er in het publieke veel ongelijkheid heerst, wil overigens niet zeggen dat iedereen het daarmee eens is. Kom je bij mensen thuis, dan gaat de hoofddoek meteen af, zitten mannen en vrouwen gewoon door elkaar en kan er ook gesproken worden over zaken waarover ze het niet eens zijn. Want veel mensen zijn het niet per se eens met de ongelijkheid en praten daar ook over, hoewel achter de voordeur. Maar zeker tegen toeristen zijn mensen niet al te strikt. Het zal ze een zorg zijn of jouw hoofddoek net teveel haar laat zien. Ongelijkheid is dus aanwezig, maar laat het vooral je reis door dit prachtige en intrigerende land met haar ontzettend vriendelijke bevolking niet tegenhouden!
Voor Reisbijbel.nl schreef ik meer artikelen over mijn reis door Iran. Lees ze hier:
Rondreis door noorden van Iran
Praktische tips voor reizen door Iran
Reistips Iran: eeuwenoude bazaars, logeren bij locals en hiken in woestijnen